REVALIDEREN BIJ KANKER
Oncologische revalidatie richt zich niet alleen op de behandeling van mensen met kanker en de problemen die dit met zich mee brengt, maar ook op de problemen die ontstaan ten gevolge van de behandelingen. U kunt hierbij denken aan: vermoeidheid, pijnlijke en stijve gewrichten en/of spieren, onzekerheid over uw eigen lichaam en conditieverlies.
Bewegen
Veel mensen die ziek zijn spannen zich liever niet intensief in. Onderzoek wijst echter uit dat regelmatig bewegen ervoor zorgt dat u uw conditie behoudt, spierkracht opbouwt en uw dagelijkse activiteiten kunt blijven uitvoeren. Lichaamsbeweging maakt u fit, het zorgt voor ontspanning en veel mensen beleven er plezier aan.
Onder begeleiding van onze deskundige therapeuten kunt u in een veilige omgeving weer in beweging komen. Daarnaast zijn de psychische aspecten van het bewegen belangrijk.
Soorten revalidatie
– Revalidatie in de oefenzaal gericht op het verbeteren van spierkracht en conditie;
– Fysiotherapie gericht op het verbeteren van de beweeglijkheid van gewrichten. Bijvoorbeeld bij schouderproblemen na een borstamputatie;
– Oedeem therapie; het behandelen van vocht in bijvoorbeeld arm, borst of been ten gevolge van het verwijderen van lymfeklieren;
– Hulp bij terugkeer naar werk eventueel in samenwerking met uw ARBO-arts;
– Fysiotherapeutische behandeling wanneer u niet meer geneest van kanker. Dit noemen we ook wel palliatieve zorg.
De behandeling is gericht op klachten voorkomen en/of verminderen en het behouden van de huidige functies;
– Voor psychosomatische begeleiding kunt u ook bij ons terecht;
– In de terminale fase (de laatste fase) kunnen wij u en/of uw familie bijstaan.
Onze praktijk is aangesloten bij het Fysiotherapie Oncologie Netwerk Noord (FONN); een samenwerkingsverband van fysiotherapeuten en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen.
Voor meer informatie kunt u terecht op www.fonn.nl .
Naast individuele begeleiding is het ook mogelijk deel te nemen aan ons Therapeutisch Oncologisch Programma (TOP).
Dit programma richt zich op leefstijl en zelfzorg en is bestemd voor mensen die met of na kanker leven. Het is ontwikkeld voor oncologie-patiënten die meer dan zes maanden geleden de diagnose kanker hebben gekregen. Patiënten uit de regio Borger kunnen hier vanaf februari 2020 aan deelnemen.
Waarom meedoen?
Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF, 2018) laat zien dat 30% tot 50% van alle vormen van kanker door een gezonde leefstijl kan worden voorkomen. Denk hierbij aan voeding, beweging en ontspanning. Mensen die de ziekte hebben, of hebben gehad, zijn eveneens gebaat bij een gezonde leefstijl. Leefstijl kan een positieve bijdrage leveren aan verder herstel van kanker en kan terugval voorkomen. Een gezonde leefstijl draagt daarnaast bij aan vermindering van klachten zoals:
* vermoeidheid;
* gewichtsproblemen;
* verzwakte spieren;
* omgaan met angst en onzekerheid.
Een gezonde leefstijl helpt je onder andere:
* de balans in jezelf te hervinden;
* balans te vinden met je gezin, familie en/of werk;
* de algehele gezondheid en kwaliteit van je leven verbeteren.
Tot slot kan een gezonde leefstijl het risico op mogelijk lange termijn bijwerkingen van radio- en chemotherapie verminderen zoals hart- en vaatziekten.
Doet u mee?
Dan krijgt u één jaar persoonlijke en deskundige begeleiding en zorg op maat in een veilige omgeving. Individuele- en groepsbegeleiding wordt u aangeboden door de huisarts, fysiotherapeut, psycholoog, yogatherapeut en diëtist. We werken samen met u aan het duurzaam optimaliseren van uw leefstijl en zelfzorg. Indien nodig kunnen we er ook andere hulpverleners bij betrekken. De effecten van het programma zijn wetenschappelijk onderzocht door RijksUniversiteitGroningen (RUG) en Lentis.
Samenwerkende hulpverleners in Borger e.o. zijn:
dr. Van Veldhuizen en dr. Van Hilst, huisartsen in Borger
Carolien Knipscheer, fysiotherapeute en projectcoördinator TOP Borger e.o.
Evelyn Rosing, diëtist
Margot Lotgerink, psycholoog
Herald Feunekes, oefentherapeut en psychosomatisch therapeut
Bent u geïnteresseerd dan kunt u mailen met Carolien Knipscheer, fysiotherapeut en projectcoördintator via info@fysiofitborger.nl. Telefonisch bereikbaar op 0599-236389.
Een verwijzing van uw (huis)arts of specialist is noodzakelijk.