Fysio&Fit Borger biedt een behandeltraject specifiek ontwikkeld voor cliënten die na een besmetting met het coronavirus thuis in quarantaine hebben gezeten, uit het ziekenhuis of van de intensive care komen. Het coronavirus kan een grote impact hebben op conditie en kracht. Ook klachten als kortademigheid en benauwdheid kunnen na het coronavirus nog lang aanhouden. Daarom is het van belang om na herstel van het virus snel te starten met de revalidatie, zodat je jouw dagelijkse bezigheden weer kunt hervatten. Samen met een gespecialiseerde fysiotherapeut wordt een persoonlijk beweegprogramma opgestart afgestemd op jouw mogelijkheden en doelen.
Fysio&Fit Borger heeft gespecialiseerde fysiotherapeuten in dienst, met ervaring in het revalideren van longpatiënten, die landelijk samenwerken en de laatste richtlijnen t.a.v. revalidatie na het coronavirus volgen.
Fysiotherapie bij herstel na coronavirus (COVID-19)
Het is aan te raden om na een ziekenhuisopname zo snel mogelijk te starten met fysiotherapie. Ook als je niet in het ziekenhuis hebt gelegen, kan begeleiding door een fysiotherapeut nodig zijn, omdat je langdurig inactief bent geweest en klachten als benauwdheid, kortademigheid of conditie- en krachtverlies ervaart.
De fysiotherapeut kan ondersteunen om te gaan met de gevolgen van het coronavirus. Samen ga je aan de slag om je conditie en kracht weer te verbeteren en. de vermoeidheid verminderen. De therapeuten van Fysio&Fit Borger beschikken over actuele kennis en volgen de richtlijnen en scholingen van o.a. het Chronisch Zorgnet en het KNGF.
Wij geloven in een multidisciplinaire aanpak en werken samen met andere disciplines zoals de huisarts, ergotherapie, logopedie, psychologie en diëtetiek om jou zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.
Wat kan een fysiotherapeut betekenen bij dit herstel?
Zeker na een periode van opname in het ziekenhuis kan het herstel lang duren en is fysiotherapie aan te bevelen om de draad weer terug op te pakken. Klachten die kunnen ontstaan na een opname:
- Verminderde longcapaciteit
- Verminderde ademspierkracht
- Zwakte van de spieren door langdurig niet bewegen
- Verminderd uithoudingsvermogen
- Pijn en/of stijfheid aan de gewrichten
- Algeheel gevoel van vermoeidheid
- Problemen met het uitvoeren van dagelijkse handelingen (ADL)
- Depressie en/of angstgevoelens
- Posttraumatische stresssyndroom
Ook als je niet in het ziekenhuis gelegen hebt, kan het zijn dat je klachten hebt zoals kortademigheid, vermoeidheid, kracht en conditievermindering en/of gewichtsverlies waardoor je bijvoorbeeld moeite hebt om het werk en je dagelijkse activiteiten en hobby’s op te pakken. Fysiotherapie kan ook hier helpen bij herstel.
Revalideren na corona
Na verwijzing van de specialist of (huis)arts maken we een afspraak. Aan de hand van een intake stellen we een individueel behandelprogramma samen die voor jou op maat gemaakt is. Tussen het moment van verwijzing en de doorgemaakte infectie mag maximaal 6 maanden zitten. De eerste behandeling moet dan binnen 1 maand plaatsvinden. Met ingang van 1 augustus 2023 eindigt het revalidatieprogramma maar is reguliere fysiotherapie uiteraard altijd mogelijk.