Perifeer arterieel vaatlijden (PAV) wordt veroorzaakt door slagaderverkalking, waardoor patiënten etalagebenen (Claudicatio Intermittens) kunnen ondervinden. Klachten zoals pijn of kramp in de beenspieren treden op tijdens het lopen en verdwijnen na enige tijd stilstaan..
Etalagebenen worden veroorzaakt door slagaderverkalking. Vettige bestanddelen uit het bloed zoals cholesteroldeeltjes, nestelen zich in de vaatwand: er ontstaat een plaque in de binnenwand van de slagader. De binnenste vaatwand groeit hierdoor naar binnen. Het gevolg is een vernauwde slagader. Door de vernauwing kan er minder bloed naar de spieren.
In rust kunnen de spieren nog van voldoende bloed en dus zuurstof worden voorzien. Maar wanneer een patiënt zich gaat inspannen en dus meer bloed en zuurstof vraagt, schiet het aanbod te kort. Gevolg: te weinig zuurstof en daarna pijnklachten en/of kramp in één of beide benen. Zodra de inspanning wordt gestaakt verdwijnen de pijnklachten weer.
Behandeling
Het traject en de leefstijlbegeleiding is een intensieve fysiotherapeutische behandeling van een jaar, waarbij de patiënt de eerste periode 2 keer per week naar een gespecialiseerd fysiotherapeut gaat. Daarna neemt de frequentie van behandelingen geleidelijk af tot 1 keer per maand. Er wordt gestreefd naar zelfredzaamheid na maximaal een jaar.
Training geeft bij 70 procent van de patiënten met claudicatioklachten een duidelijke vermindering van die klachten. De loopafstand kan gemiddeld 150 procent toenemen. Daarnaast heeft het een gunstig effect op beïnvloedbare risicofactoren.
Beïnvloedbare risicofactoren:
• Te weinig lichaamsbeweging
• Roken
• Verhoogde bloeddruk
• Voedingsgerelateerde factoren (overgewicht, ongezonde voeding, verhoogd cholesterol)
Het doel van de looptraining wordt als volgt samengevat:
• Vergroten van de loopafstand waardoor u buitenshuis beter kunt functioneren.
• Veranderen van uw leefstijl om verergering van de vaatziekte te verminderen.
• Informatieverstrekking over de vaatziekte.
Vergoeding
Er gelden 37 behandelingen voor een traject gesuperviseerde looptherapie (GLT) voor een periode van maximaal 12 maanden vanuit de basisverzekering, mits er een verwijzing van een specialist of huisarts aanwezig is. Fysiotherapeut Aniek is aangesloten bij het Chronisch ZorgNet en gespecialiseerd in deze begeleiding.
Neem contact met ons op.